Montessori hračky: Podpora vývoje dítěte skrze kreativitu a samostatnost

Montessori vzdělávací metoda je založena na přesvědčení, že děti mají přirozený pud pro učení a objevování světa kolem sebe. Centrálním prvkem této metody jsou Montessori hračky, které jsou navrženy tak, aby podněcovaly zvídavost dětí a podporovaly jejich rozvoj prostřednictvím hraní a experimentování.

_052ef1ad-0820-4ba5-8fc3-b861c74fa765

Co jsou to Montessori hry a hračky?
Montessori hračky jsou vytvořeny podle principů vzdělávací metody vyvinuté italskou vědkyní a pedagožkou Marií Montessori. Tyto hračky jsou navrženy tak, aby odpovídaly potřebám a schopnostem dětí v konkrétních vývojových fázích. Jsou vyrobeny z přírodních materiálů a často mají jednoduchý design, který umožňuje dětem vlastní objevování a učení se. Montessori hračkami můžou být přírodní dřevěné hračky, výukové puzzle, dětské knihy, senzorické hračky a další.

 

Jaké jsou výhody Montessori hraček?

  • Podpora samostatnosti: Montessori hračky často povzbuzují děti k samostatnému objevování a učení se. Jsou navrženy tak, aby děti mohly používat svou vlastní fantazii a kreativitu, aniž by potřebovaly neustálou pomoc dospělých.
  • Rozvoj motorických dovedností: Mnoho Montessori hraček je zaměřeno na rozvoj jemné a hrubé motoriky dětí. Například hádanky, stavebnice a manipulativní hračky mohou pomoci posilovat svaly a zlepšovat koordinaci rukou a očí.
  • Podpora koncentrace: Díky svému designu a funkcionalitě Montessori hračky často pomáhají dětem lépe se soustředit na svou činnost. Schopnost koncentrace je klíčová pro úspěch nejen ve škole ale i v životě.
  • Podpora senzorického učení: Mnoho Montessori hraček je navrženo tak, aby podporovalo senzorické učení dětí, což znamená učení se skrze smysly - jako jsou hmat, zrak, sluch, chuť a čich. To může pomoci dětem lépe porozumět světu kolem sebe.

Montessori hračky nabízejí dětem možnost učit se a objevovat svět kolem sebe prostřednictvím hraní a experimentování. Jsou navrženy tak, aby podporovaly jejich rozvoj a samostatnost a jsou ideální volbou pro rodiče, kteří chtějí podpořit vzdělávání svých dětí prostřednictvím zábavy a kreativity.