Motorický rozvoj u dětí: Jak hračky podporují krok za krokem

Vývoj motoriky u malých dětí je fascinující proces, který vede k jejich sebeobjevování a osvojování si nových dovedností. V dnešním blogovém článku se podíváme na to, jakým způsobem mohou správně zvolené hračky a hry hrát klíčovou roli v tomto vývoji. 

Rozvoj motoriky u malých dětí je proces, který prochází několika fázemi. Každá z těchto fází je důležitá pro budoucí motorické dovednosti dítěte. 

  1.   Fáze reflexů a hrubé motoriky: Fáze reflexů začíná od narození. Novorozenci mají různé reflexy, jako je sací reflex, chytací reflex atd. Tyto reflexy jsou důležité pro přežití a ochranu novorozence. Ve věku 3 až 6 měsíců dítě začíná rozvíjet hrubou motoriku. To zahrnuje schopnost otáčet hlavu, zvedat hlavičku, držet se na břiše a první pokusy o plazení.

    Ideální typ hraček pro toto období jsou různé závěsné hračky (nejlépe v kontrastních barvách a vydávající zvuky), měkké knížky a první chrastítka.

     

  2.   Fáze jemné motoriky: Ve věku 6 až 12 měsíců dítě začíná rozvíjet jemnou motoriku. To zahrnuje schopnost uchopit malé předměty prsty, otáčet a zaklapávat rukama, hrát si s prsty a začít se pokoušet o plnění.

    Ideální typ hraček pro toto období jsou různá ergonomická chrastítka (skvělé pokud spojeno s různými zvuky a efekty), první stavební kostky (spíše měkké).dreamstime_m_47716111
  3.   Fáze chůze a další trénink jemné motoriky a dovedností: Ve věku 12 až 24 měsíců dítě začíná trénovat dovednost chůze. V této fázi se dítě učí držet rovnováhu, stát a chodit. První kroky jsou obvykle nepřesné a nesmělé. Po chůzi dítě začne rozvíjet další jemnou motoriku a dovednosti. To zahrnuje kreslení, barvení, skládání puzzle, vazbu tkaniček, stříhání papíru a další dovednosti, které vyžadují precizní kontrolu rukou.

    Ideální typ hraček pro toto období jsou první puzzle, různé motorické labyrinty, sofistikovanější vkládačky.

     

  4.   Fáze sportovních dovedností a rozvoj grafomotoriky: Když dítě roste, začíná se účastnit sportovních aktivit a hraček, které rozvíjejí sportovní dovednosti. To může zahrnovat házení míče, chytání, jízdu na kole, plavání a mnoho dalšího. Během předškolního věku dítě začíná rozvíjet grafomotorické dovednosti potřebné pro psaní. To zahrnuje cvičení psaní písmen, tvorbu tvarů a tahů, které později pomáhají při psaní písmen a čísel.

    Skvělé pro toto období jsou různá vozítka a chodítka, kreativní hry (dále podporující přesnost v rukou) a stavebnice. 

    dreamstime_m_25453572

  5.   Rozvoj koordinace: Postupem času dítě zdokonaluje koordinaci mezi svými pohyby a dokáže lépe ovládat své tělo. To umožňuje vykonávání složitějších pohybů a dovedností.

Značky, které jsou výbornými průvodci

Rádi vám představíme několik značek, které se specializují také na výrobu hraček pro rozvoj motoriky. Určitě musíme zmínit Djeco - tuto značku v Hraj si zas prostě milujeme, pro jejich promyšlenost, krásné designy a všestranný rozvoj dítěte. Velmi sympatická značka je Small foot,tato značka má převážně dřevěné hračky zaměřené právě na rozvoj motoriky. Určitě také stojí za zmínku Bigjigs a česká Detoa nebo Bino.